В понятието независимост на съдебната власт... освен независимост... от другите две държавни

...
В понятието независимост на съдебната власт... освен независимост... от другите две държавни
Коментари Харесай

Тихо и кротко ГЕРБ атакува в КС опита за контрол над Гешев

" В понятието „ самостоятелност на правосъдната власт "... освен самостоятелност... от другите две държавни управляващи - законодателна и изпълнителна... включва ли се и институционална, организационна и йерархична самостоятелност сред трите органа, включени в системата на правосъдната власт - съд, прокуратура и разследване? “

Това е гръбнакът на въпроса, с който ГЕРБ - откакто парира опитите за законови промени, свързани с основния прокурор, в този момент пита и Конституционния съд за наложително пояснение. Касаещо независимостта... надали има подозрение на кого.

От известие на Конституционен съд излиза наяве, че настояването е импортирано и конституционно дело №6/2023 година е формирано през вчерашния ден. 

" Днес, 2 февруари 2023 година, Конституционният съд образува к.д. № 6 по искане на народни представители от 48-то Народно заседание за предоставяне на наложително пояснение на член 117, алинея 2 от Конституцията с въпрос: „ В понятието „ самостоятелност на правосъдната власт " (чл. 117, алинея 2,  изречение първо), с изключение на самостоятелност на правосъдната власт от другите две държавни управляващи - законодателна и изпълнителна, и функционалната самостоятелност на всеки обособен арбитър, правосъден заседател, прокурор и следовател (чл. 117, алинея 2, изречение второ), включва ли се и институционална, организационна и йерархична самостоятелност сред трите органа, включени в системата на правосъдната власт - съд, прокуратура и разследване? “.

Докладчик по делото е съдията и някогашен министър председател Филип Димитров.

Питането е подписано от съвсем всички депутати от ГЕРБ без един - 66 индивида, доста повече от нужните 48. И излиза наяве, че за тях е доста значимо мястото на следователите.

" Правният интерес от пояснение на нормата на член 117, алинея 2 на Конституцията произтича от обстоятелството, че Народното събрание ще се занимава с реформиране на правосъдната система, което ще засегне салдото сред трите органа, включени в структурата на правосъдната власт и статута на следователите в частност, както евентуално и структурата на Висшия правосъден съвет.

Съдебната промяна би трябвало да бъде сложена в конституционна рамка и нейната динамичност не може да излиза отвън заложените от Конституцията параметри. Поради това за нас на първо е значимо да знаем с акуратност кое е конституционоосъобразното място на следователите, респективно на структурата „ Следствие " /следствените органи, в системата на органите на правосъдната власт. От отговора на този въпрос ще следват опциите за промени в тази система. "

За разлика от други идентични събития, през вчерашния ден от партията на Бойко Борисов не са събирали по познатия метод медии и камери, с цел да внесат показно настояването в Конституционен съд.

Интересно е и че по едно съвпадение двата съвсем сходни разновидността за промени, импортирани в Народното събрание от ДБ и някогашното служебно държавно управление, бяха удавени в " бял звук " - от изненадващо появила се правосъдна промяна и на " Възраждане ". Която пък тъкмо оферираше концепциите на ГЕРБ - за изваждане на следствието от шапката на прокуратурата и в която съществена роля играе шефът на Национална следствена служба, който да може независимо да разследва главния прокурор (в момента постът се заема втори мандат от Борислав Сарафов - б.р.).
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР